Advent för ett nytt energisystem

Framtidens energisystem är annorlunda. Det skrämmer en del som är rädda för att ljuset skall slockna och industrin stanna. Föreställningarna om de olyckor som kan inträffa när det inte blåser är spridda ända upp i de högsta kretsarna i landet.

Men vi kan nu lugna alla vad gäller de tekniska frågorna. Nätverket 100% Förnybart hade ett seminarium nyligen där de flesta av farhågorna vederlades. För er som inte hade möjlighet att vara med finns nu presentationerna tillgängliga.

Blockchain som nyttighet?

Som tidigare rapporterats så är “blockchain” just nu det som kittlar fantasin i energivärlden mest. Att det kan vara förödande för energisystemen har också noterats men förhoppningsvis gäller det mest i samband med de så kallade kryptovalutorna där ju syftet väsentligen är att sopa igen alla spår så att skumraskaffärer kan fortsätta ske i de mörkaste webhörnen.

För dem som har ärligare avsikter kanske instrumentet kan utvecklas till något nyttigt. IEA DSM-samarbetet visar i sitt senaste nyhetsbrev hur det skulle kunna se ut (se också bild nedan).

Läs mer

Månadsindelade arkiv