Är björnen skjuten nu?

Vi har erbjudits delar av skinnet två gånger redan. Men nu föreligger hela statsbudgeten och det skall vara möjligt att bedöma hur satsningarna för effektivare energianvändning ser ut. Den neddragning med 60 miljoner som kunde anas tidigare i år verkar återställd och med råge, dvs ytterligare 60 miljoner tillskjuts 2008. Det som saknades vid den första skinnvisningen var emellertid björnen, d.v.s. höstbudgeten.

Den andra gången vi fick se en bit av skinnet var med klimatmiljarden, men återigen saknades viktiga delar i bilden eftersom bitar fanns dolda i den kommande budgeten.

Det är emellertid fortfarande svårt att se hela bilden och jämföra anslagens omfattning eftersom budgettitlar ändras och ansvarområden förändras. Satsningar på teknikupphandling rymmer t.ex. även upphandlingar av pelletsutrustning. De som emellertid bör kunna göra jämförelserna hävdar att budgetförstärkningen är 60-70 miljoner på årsbas och det är inte illa. Det skulle vara en 30% förstärkning! Och i så fall är björnen större än skinndelarna!

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv