Är det priset eller kostnaderna som är problemet?

Den “handlingskraftiga” Brittiska regeringen vill sätta ett tak för energipriserna. Men som The Guardian visar kan ett tak ha negativ inverkan på resten av bygget när istället genomsnittet ökar!

Och när vi talar om priset så är det ju så att energieffektvisering (enligt IEA World Energy Outlook) är mellan 8 och 16 gånger billigare än vad priset för köpt energi är, se bild nedan. Så istället för tak borde man fundera över ett bra golv!

image

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv