Alla vägar bär till Köpenhamn

Och de börjar i Hokkaido i Japan där man i nästa vecka har ett G8-möte där klimat och energi står högt på dagordningen. De preliminära mötena med bl.a. finans- och energiministrara har redan ägt rum och har avsatt en del dokumentation, bl.a. ett ganska illustrativt från Japanska finansdepartementet där man kan se hur värdlandet tänker sig att olika teknologier skall utvecklas och användas. Det verkar sannolikt att dessa kommer att speglas i de slutliga överenskommelsen.

Men ett viktigare inlägg kommer från Tony Blair som ju faktiskt var den som satte igång hela den G8-process som nu skall avrapporteras i Hokkaido. Han säger att man FÖRE mötet i Köpenhamn måste ha lagt fast en politisk huvudinriktning annars kommer förhandlarna i Köpenhamn bara att försöka komma undan så billigt som möjligt. Och, menar han, det är detta man kan göra vid mötet i Japan. Som alternativ har man också de s.k. Major Economies Meetings (MEM) som dock hitintills varit mindre informativa för omvärlden.

I övrigt säger Blair att energieffektivisering kan svara för en fjärdedel av minskningarna i utsläpp av växthusgaser, men att betydelsen av effektivisering ofta underskattas (låter som om han varit i Sverige?). Han säger att koldioxidinfångning måste (!) lyckas eftersom både Indien och Kina kommer att bygga mer kolkraft. Och tillägger han kärnkraften måste ha en renässans i några länder. Intressant i detta sammanhang är att han INTE nämner förnybar energi. Intressant eftersom hans eget hemland just presenterat en vision av hur Storbritannien skall nå sitt 15 %-mål ifråga om förnybar energi. I denna vision ingår en mycket massiv satsning på havsbaserad vind med en utbyggnadstakt av 1000 MW per år till 2020.

Effektiviseringen är som Blair säger i stort sett ignorerad vilket också kan utläsas av en jämförelse som gjorts av 21 EU-länders effektiviseringsplaner (Sverige kom för sent för att vara med). Utvärderarna är diplomatiska och pekar på att skapandet av dessa planer är en lärprocess och att nästa omgång (till 2011) kan antas bli bättre. Men dessförinnan skall vi ju ha varit i Köpenhamn.

Klandra inte spegeln om Du inte gillar bilden

Då och då kommer det kraftig kritik mot de energiscenarier som till exempel IEA publicerar i sina årliga skrifter. Som senast den här från en organisation som heter Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) och har skrivit en rapport med det klatschiga namnet “Off Track”.

The International Energy Agency has wrongly guided governments into decisions about oil, gas and coal use that are inconsistent with the long-term climate objectives of the Paris Agreement

Men är det sant? Är det IEA som vilseleder? Så här förklarar IEA hur scenarierna konstrueras (jämför med bild nedan)

- New Policies Scenario of the World Energy Outlook broadly serves as the IEA baseline scenario. It takes account of broad policy commitments and plans that have been announced by countries, including national pledges to reduce greenhouse-gas emissions and plans to phase out fossil-energy subsidies, even if the measures to implement these commitments have yet to be identified or announced.

- Current Policies Scenario assumes no changes in policies from the mid-point of the year of publication (previously called the Reference Scenario).

- 450 Scenario sets out an energy pathway consistent with the goal of limiting the global increase in temperature to 2°C by limiting concentration of greenhouse gases in the atmosphere to around 450 parts per million of CO2.

Två av de scenarier som presenteras är alltså reflexioner av vad som händer i världen och det som är på väg att hända till följd av de beslut som fattats i olika beslutsorgan (länder, samarbetsorganisationer mm). Det är bilder INTE rekommendationer!

Om vi inte gillar det vi ser måste vi kanske rätta till de egna anletsdragen. Men klandra inte spegeln!

 

Läs mer

Månadsindelade arkiv