Allt Du vet om el är fel!

Det är rubriken på en insiktsfull presentation av Walt Patterson där han redogör för sina tankar om framtidens energisystem. Walt har åtskilliga decenniers erfarenhet som forskare och är bland annat verksam vid Chatham House. En man som har spännande tankar och förmågan att formulera sig på ett sätt som ger upphov till eftertanke. Vilket rubriken visar.

En som kanske borde fundera över vad Walt säger är den svenska politiker som i veckan som gick tyckte att Energimyndigheten skulle läggas ned. Walt har kanske redan kommenterat hennes utspel när hans säger:

People ask ‘do we need nuclear power?’. To me that’s like asking ‘do we need a broken leg?’ If you’re really serious about climate - and you’d better be - why pick the slowest, the most expensive, the narrowest, the most inflexible and the riskiest of all the options to put your political weight behind?

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv