Alternativa fakta “sannifieras”

Det rinner en flod av alternativa fakta från den nya administrationen i USA. Det går inte ens att skratta åt eländet eftersom det också accepteras av majoriteten i de styrande organen i USA. De görs till sanning genom att upprepas ofta och med gillande av senatens och kongressens majoritet. Och kanske ännu allvarligare accepteras av stora delar av befolkningen som misstror konventionella medier. Det har hänt förut och med förfärande resultat. Det har till och med fångats på bild för länge sedan av Hieronymus Bosch (se bild nedan)!

När det gäller klimatfrågan syns det tydligast. Det är inte enbart en markering genom att ändra på websidor utan ett konsekvent och aktivt tystande av till exempel EPA (USAs motsvarighet till Naturvårdsverket). Man blockerar användandet av deras budget och förbjuder personalen att yttra sig. Till och med att yttra sig om att man blivit förbjuden att yttra sig!

Rachel Maddows på MSNBC tar i ett inslag upp en historieskrivning om hur den troligen blivande chefen för EPA på ett aktivt sätt dolt miljöskaldliga effekter av fracking och på det sättet tjänat sina sporrar i en adminstration där alternativa fakta succesivt transformeras till officiell sanning. Har vi sett det förut? Ja - bland annat i Tyskland för 80 år sedan och i Ryssland idag.

image

Domens dag är nära

Tisdagen den 28 november händer det! Näringsutskottet (ITRE) i EU-Parlamentet skall rösta om effektiviseringsdirektivet. Efter att ha gått igenom flera stormar, särskilt när ITRE-rapportören Gierek blandade ihop alla korten rejält, kan det landa hyfsat rätt ändå framgår det av Euractives artikel:

The new set of amendments indeed bears little similarity to Gierek’s previous drafts, as they now include a full 40% efficiency target, as well as binding national targets. Article 7 of the directive, which governs annual energy saving obligations on energy sales, is also beefed up in terms of obligations and timeframe.

Men sedan vet vi inte om de olika partigrupperna kan hålla ordning på allt. Bedömningar från dem som vet säger att det blir tight

image

Läs mer

Månadsindelade arkiv