Under många år har vi tvingats försvara vår uppfattning om att energieffektvisering är klokt mot (vissa kategorier av) ekonomer.
* De har hävdat att effektvisering inte är något självändamål, vilket vi aldrig hävdat utan sagt att det är ett medel att få ut mera av resurserna. Man kan göra mer med mindre.
* De har sagt att effektvisering är en naturlig åtgärd när priserna är rätt och att det inte finns några marknadsmisslyckanden (market failures) som fordrar särskilda styrmedel.
* De har sagt att priset på energi är det enda vi behöver ta hänsyn till i våra kalkyler och att vi inte behöver vikta resursanvändningen genom att ta hänsyn till primärenergibehovet för att generera el. Energimyndigheten menade att effektvisering inte gav bättre försörjningstrygghet!!
Och vi har svarat och förklarat och vikt ner oss. Det kanske är dags att tacka för kaffet nu och pressa på för en förändring utan fråga dem som anser sig ha överlägsen ekonomisk kunskap?
IEA har just gjort en översikt kallad ”Energy, Climate Change Environment” där man tydligt visar på behovet av ingrepp för att öka takten i spridningen av effektvisering och av förnybar energi. De aktar heller inte för rov att ifrågasätta att energianvändning med automatik ger ekonomisk tillväxt!
Targeting more ambitious goals beyond 2°C will require even greater attention to energy efficiency investments and, more generally, to decoupling economic growth from energy consumption.
Och att det behövs nya åtgärder visar de tydligt med att säga om effektivisering:
Despite its important role in reducing global CO2 emissions, and the opportunities available for cost-effective energy efficiency deployment, two-thirds of potentially profitable energy efficiency investments over the next 20 years have been projected to remain untapped
Se bilden nedan
Skrivet av Hans Nilsson, 2016-11-07.
(0) Kommentarer • Permalink