Annulleringsklausul i det kommande klimatavtalet.

Expertgruppen för Miljöstudier skall ha ett seminarium den 1 Juni med titeln “Suggestions for the road to Copenhagen”. Då skall Larry Karp, University of California, Berkeley, och Jinhua Zhao, Michigan State University, presentera en rapport med samma namn. Rapporten finns emellertid redan tillgänglig och har som bärande idé att det skall finnas en annulleringsklausul (escape clause) för dem som undertecknar det kommande klimatavtalet.

Idén låter när man först hör den helt befängd men kan ha en viss poäng såtillvida att länder som tvekar att signera med hänvisning till att de inte kan till fullo överblicka åtagandena känner större säkerhet när de har en möjlighet att dra sig ur i framtiden. Det skall nämligen kosta att annullera och författarna har t.o.m. skissat på en idé med handelssanktioner!

Det märks att idén formades i Bush-erans USA men därmed också att den kan vara helt överspelad nu. Man kan också undra över expertgruppens timing, det är i elfte timmens femtionionde minut att lansera något som skulle fordra omfattande diskussioner inför Köpenhamnskonferensen.

Man kan också undra över expertgruppens syften, dess ordförande har ju inte tidigare gjort sig känd för något nämnvärt klimatengagemang. Gruppens kansli har också gärna visat sig vilja göra piruetter på klimatområdet men kanske inte alltid med så mycket innehåll.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 slÀppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. FrÀmst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika mÄnga Är dÀr man successivt skÀrpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) Àr för att klara uppstÀllda klimatmÄl men Àven energisÀkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonlÀget sÄ Àr det vÀl si och sÄ med hörandet och förstÄelsen hos dem som makten haver.

SÀrskilt sade man att effektviseringen stÄr inför en skiljevÀg OCH att det fordras skarpare initiativ frÄn regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svĂ„rt att kĂ€mpa sig igenom all den text som produceras i Ă€mnet och för den som hellre lyssnar och tittar pĂ„ presentationer finns nu till all lycka möjligheten pĂ„ eceee’s sida dĂ€r man filmat inslag och gör tillgĂ€ngligt bilder frĂ„n ett seminarium om hur det gĂ„r i Europa. Det Ă€r Samuel Thomas och Elie Bellevrat, bĂ„da frĂ„n IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det Àr gratis att titta Àven om man inte Àr medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det sÄ finns det mÄnga andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer pÄ den hÀr sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv