Årets världsinnovationer - Grattis Interactive Institute!!

LOL Time Magazine har en tävling där de utnämner de 50 bästa innovationerna under 2010 och i år finns två svenska företag med. Ett av dem är Interactive Institute med sin strömpåminnarsladd, se bild nedan. De blev också utsedda av EEF till årets framtidsföretag tidigare i år. Håll ett öga på dem -there is plenty more where this cord came from!

Och för er som läser pappersupplagan av Time Magazine (det som gäller till 22 november) så är det bidrag nummer 47 på sidan 68, med texten “Värsta koll på krämen” (Mycket fritt översatt).

Bläddra sedan genom de olika bidragen, förvånansvärt många har med energi att göra.

image

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv