Astound yourself

Irlands förra president som också har sin egen organisation, Mary Robinson Foundation – Climate Justice, var först ut i IEAs föreläsningsserie Big Ideas. Där satte hon energifrågan och klimathoten i ett större perspektiv som också handlar om solidaritet och rättvisa. Drygt en miljard människor av jordens totalt 7 saknar tillgång till elektricitet och allt vad det betyder för möjligheter att studera, arbeta och för hälsovård. Vi måste ha denna situation i åtanke också i klimatarbetet. I sitt tal sade hon:

Developed countries cannot simply insist that poorer countries refrain from using fossil fuels on account of climate change. Instead they must provide feasible alternatives. In the spirit of global solidarity and self-interest all countries need to work together to enable an inclusive transition to a zero carbon and zero poverty future.

Hon ger dock exempel på hur detta kan hanteras genom både överföring av ekonomiska och tekniska resurser. Därför avslutar hon också med att citera Edison om hur vi kan förvåna oss själva: “If we did all the things we are really capable of doing, we would literally astound ourselves”.

Visst kan vi!?

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv