Ballad på en soptipp

Den som är tillräckligt gammal kanske minns Cornelis “Ballad på en soptipp” där han sjunger “För var dag blir det bättre men det blir aldrig bra”.

I en artikel i DW noteras att vi har börjat minska användningen av fossila bränslen i Europa men vi har ökat importberoendet

Europe’s dependence on imported fossils fuels has increased especially markedly. 73 percent of fossil fuels consumed in Europe in 2015 were imported, compared with just over half (53 percent) in 1990.

Författaren menar att vi skall ta efter Danmark och skriver:

In 2015, the EU member state by far the least dependent on fossil fuel imports was Denmark (4 percent), followed by Estonia (17), Romania (25) and Poland (32 percent).

Och med tanke på resultatet i Världsbankens rapport där olika länder jämförs och Sverige inte hamnar i allt för smickrande sällskap så bör vi nog skärpa oss. Det finns en massa effektivisering kvar att ta itu med! Effektivisering gör underverk med importberoendet.

Vi måste se till att Cornelis inte får rätt!

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv