Baltiskt “toolkit”

SEI har låtit göra ett verktygslåda för yrkesverksamma planerare, politiker och företagare som vill göra något åt klimatfrågan. Den riktar sig till alla Östersjöländerna vilket gör att det finns översättningar på alla berörda språk, 12 stycken! Man kan dock undra över att verktygslåda heter toolkit på svenska, danska och tyska men inte på övriga!

Det är en kul idé som lämpar sig bra som introduktion, utbildning och för kontroll av hur saker hänger samman. Det finns också spännande exempel från alla de berörda länderna vilket kan både inspirera och bli underlag för samtal med likasinnande i området. Det kunde dock finnas mera om effektivare energianvändning. På engelska skriver de energy efficiency och översätter till svenska “energihushållning”. De svenska exemplen (från Gävleborg) handlar dock alla om energitillförsel.

Men verktygslådor är väl till för att utveckla? Både komplettera och vässa.

Är Trigeneration pĂ„ gĂ„ng igen?

De nordiska lÀnderna har varit föregÄngare nÀr det gÀller att utnyttja brÀnslen klokt i energiomvandlingen och kraftvÀrmen (cogeneration) Àr en framgÄngssaga. För nÄgot decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nÀmligen trigeneration. Man skulle kunna fÄ bÄde el, vÀrme och kyla ur en anlÀggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit nÄgon stor hit (Ànnu) men det kanske Àndras nu nÀr EESL i Indien trÀder in pÄ scenen. Och det kanske Àr naturligare att ett land med sÄ pÄtagliga behov av kyla i en allt vÀrmare vÀrld Àr de som knuffar pÄ. De ser en marknad som Àr lÄngt ifrÄn försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen kÀnns det kul med tanke pÄ att jag försökte knuffa för det hÀr för mÄnga Är sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tÀnkte dÄ pÄ att vi i Sverige har avsevÀrt kunnande pÄ omrÄdena el, vÀrme och kylteknik. Kanske Àr det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom pÄverkas av att det Àr företag som tillhandahÄller effektiviseringsteknik som gÄr bÀst pÄ börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv