Billigt, billigare, billigast

Lazard har publicerat sin återkommande rapport om hur mycket olika energislag kostar. Och som vi har sett i tidigare versioner av deras analys så fortsätter kostnaderna att sjunka för vind och sol (bild 1).

Om man jämför med kärnkraft (bild 2) så visar det sig att det finns åtskilliga lösningar som är billigare oavsett vilken nivå som kärnkraften ligger på. Reneweconomy noterar också i sin granskning att:

.......storage costs may continue to fall dramatically with increased deployment, citing “industry participants” that predict that the cost of lithium batteries to fall roughly 40% over the next five years.

This could mean potentially replacing peaker plants. “If Industry projections materialize, some energy storage technologies may be positioned to displace a significant portion of future gas-fired peaking generation, potentially enabling further integration of renewable generation,”

Men det finns mycket billigare alternativ närmare till hands visar Cleantechnica (bild 3)!

image
BILD 1
————————
image
BILD 2
———————-
image
BILD 3

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv