Blair och Balkenende

är tydligen det nya radarparet, Storbritannien och Nederländerna, för att påverka klimatförändringarna och att satsa på effektivisering. De har skrivit ett gemensamt brev-upprop i ämnet till EU-ordföranden Matti Vanhanen. På samma sätt som Persson och Blair en gång i tiden.

Nu har alliansen en chans att sälla sig till de goda krafterna och markera sin vilja. Brevet har nämligen en del lösa ändar, en av dem är att man vill utvidga och stärka ETS, d.v.s. handelssystemet för utsläppsrätter. Det behövs sannerligen men först måste man få bort de stora problem det har. Det som lett till höjda energipriser , men högst tveksamt om det följt några riktiga handfasta åtgärder med.

Domens dag är nära

Tisdagen den 28 november händer det! Näringsutskottet (ITRE) i EU-Parlamentet skall rösta om effektiviseringsdirektivet. Efter att ha gått igenom flera stormar, särskilt när ITRE-rapportören Gierek blandade ihop alla korten rejält, kan det landa hyfsat rätt ändå framgår det av Euractives artikel:

The new set of amendments indeed bears little similarity to Gierek’s previous drafts, as they now include a full 40% efficiency target, as well as binding national targets. Article 7 of the directive, which governs annual energy saving obligations on energy sales, is also beefed up in terms of obligations and timeframe.

Men sedan vet vi inte om de olika partigrupperna kan hålla ordning på allt. Bedömningar från dem som vet säger att det blir tight

image

Läs mer

Månadsindelade arkiv