Blodhunden apporterar

Energy Efficiency Watch är den organisation som bevakar hur effektiviseringsarbetet i EU framskrider. De agerar blodhund och har tidigare rapporterat om vad länderna gör och redovisar om sina aktiviteter i nationella planer (NEEAP). Nu har de extraherat mera ur materialet och gjort bedömningar av vad som är bra och efterföljansvärt (good practice) men också vad som är mindre bra. Sverige får beröm för PFE som ju tyvärr läggs ned men förhoppningsvis kan återuppstå ur askan. Däremot är man inte så imponerad av våra insatser i byggsektorn.

Vi har ju en envis förmåga i det här landet att styra på fel ingångsvärden. Vackra exempel är ett mål för effektivisering (BNP-intensitet) som kan uppnås även om slöseriet ökar. Ett annat är att bedöma byggnader efter köpt energi istället för använd, vilket påpekas i en debattartikel i SVD.

Men tillbaka till blodhundens apport som även innehåller sammanställningar för varje enskilt EU-land däribland Sverige. Denna del innehåller omdömen där svenska experter kommenterat utvecklingen och lyft fram olika aspekter såsom till exempel PFEs landvinningar. Experternas samlade bedömning är emellertid inte så positiv, se bild nedan, med reservation hur man uppfattat formuleringen av det svenska (icke-)målet.

Detta kan man begrunda i dunklet under earth-hour på lördag. Och på måndag kan Du sedan börja göra earth-hours hela året.

image

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv