Clean coal - en dröm i kras

För några har det funnits en dröm om att kolförbränning åtminstone skulle kunna vara acceptabel om man kunde göra den bättre. Iden har torgförts under det lite märkliga begreppet “Clean Coal” - rent kol. Ett begrepp som nästan inte kan översättas till svenska utan att bli ett skämt.

Och ett skämt är vad det är enligt två författare i Euractiv, doktorerna Shukla och Metz, som skriver så här i avslutningen av sin analys.

It is clear that efficiency improvements to coal-fired power plants cannot deliver the emission reductions needed to stay within the carbon budget of a below 2 degrees world. As wind and solar power are racing ahead, the future role of coal in the global energy mix remains dependent on CCS becoming a hugely scalable solution.

Without an imminent though increasingly unlikely breakthrough in CCS economics however, this solution too will vanish, and with it the promise of clean coal.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv