Bill banar väg för Maud

Clinton ser ljust på klimataffärerna. Det sade han när CDP (Carbon Disclosure Project) lanserade sin senaste rapport häromdagen. Rapporten, som innehåller en analys av svaren från nära 400 av FT500-listan av världsomspännande företag, visar att över 80% av dem ser utvecklingsmöjligheter i klimatomställningen. Motsvarande siffra för Amerikanska företag är kring 60%. Nu är CDP på turné och lanserar regionala rapporter. Den skandinaviska skall presenteras idag, 3 oktober, i ett seminarium som inleds av Maud Olofsson.

En (o)lustig sak i sammanhanget är att Clinton prisar Wal-Mart för att de tagit initiativ till att minska på förpackningar och deras miljöpåverkan, men att just detta initiativ klandras av Europeiska förpackningsintressenter(!). För en gångs skull skall vi nog inte utesluta att Amerikanerna är bättre!?

Är Trigeneration pĂ„ gĂ„ng igen?

De nordiska lÀnderna har varit föregÄngare nÀr det gÀller att utnyttja brÀnslen klokt i energiomvandlingen och kraftvÀrmen (cogeneration) Àr en framgÄngssaga. För nÄgot decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nÀmligen trigeneration. Man skulle kunna fÄ bÄde el, vÀrme och kyla ur en anlÀggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit nÄgon stor hit (Ànnu) men det kanske Àndras nu nÀr EESL i Indien trÀder in pÄ scenen. Och det kanske Àr naturligare att ett land med sÄ pÄtagliga behov av kyla i en allt vÀrmare vÀrld Àr de som knuffar pÄ. De ser en marknad som Àr lÄngt ifrÄn försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen kÀnns det kul med tanke pÄ att jag försökte knuffa för det hÀr för mÄnga Är sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tÀnkte dÄ pÄ att vi i Sverige har avsevÀrt kunnande pÄ omrÄdena el, vÀrme och kylteknik. Kanske Àr det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom pÄverkas av att det Àr företag som tillhandahÄller effektiviseringsteknik som gÄr bÀst pÄ börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv