Solceller konkurrenskraftiga även i England

Ernst&Young har gjort en studie över möjligheterna för solceller att vara konkurrenskraftiga mot elmarknadspriserna (grid parity) i Storbritannien och visat att man snart når den magiska gränsen, 1 USD per Watt.

Både sol och vind bemöts ofta i debatten som opålitliga kraftkällor eftersom det fordras ljus eller blåst för att de skall fungera. De kallas intermittenta. Men i skenet av de senaste siffrorna om hur den svenska kärnkraften fungerar så måste de ändå anses vara stabila i jämförelse eftersom deras tillförsel åtminstone kan prognoseras.  smile

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv