Dåligt väder eller dålig teologi?

I USA har åtminstone några börjat fundera över hur mycket klimatförändringarna i form av extrema väderhändelser. I en hearing i senaten noterade man att kostnaderna 2011 nått en ny rekordnivå på 14 miljarder dollar jämfört med den tidigare noteringen på 9.

Detta imponerar emellertid inte på republikanen Inhofe som stödjer sig på första Mosebok där han funnit att Gud lovat Noak efter syndafloden att det inte skulle upprepas - “Så länge jorden består, skola härefter sådd och skörd, köld och värme, sommar och vinter, dag och natt aldrig upphöra”. Men åtminstone i den svenska översättningen så sade Vår Herre detta till sig själv (om nu inte Inhofe tjuvlyssnade). Och man skulle kunna tänka sig tolkningen att när människan rubbat balansen så noterar den Allsmäktige att jorden inte längre kan bestå?

Det som dock är värre än senatorns teologiska funderingar är att den nyutnämnde Republikanske vicepresidentkandidaten, Paul Ryan, är av samma skrot och korn som Inhofe.

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv