Danmarks nye energiminister ute och cyklar.

Bokstavligen så eftersom han, Martin Lidegaard, anlände med sina partikamrater från Radikale Venstre på cykel till drottningens mottagning då den nya regeringen presenterades. Hans officiella titel är att vara minister för klimat, energi och byggnader.

Det är nog ingen dålig gissning att det var hans idé att de skulle komma på det viset eftersom han är ordförande för en Dansk grön think-tank Concito. De har i veckan som gick givit ut en rapport för hur satsningar på effektivare energianvändning och förnybar energi kan skapa nära 80000 nya jobb i Danmark.

I den nya regeringsförklaringen står ordet energi på påfallande många ställen. Minst lika ofta som ordet ansvar i den svenska men med tydligare kontext. Och med tanke på att Danmark är nästa ordförandeland i EU törs vi kanske hoppas på friska initiativ som berör även oss. Det behövs!

Är Trigeneration pĂ„ gĂ„ng igen?

De nordiska lÀnderna har varit föregÄngare nÀr det gÀller att utnyttja brÀnslen klokt i energiomvandlingen och kraftvÀrmen (cogeneration) Àr en framgÄngssaga. För nÄgot decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nÀmligen trigeneration. Man skulle kunna fÄ bÄde el, vÀrme och kyla ur en anlÀggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit nÄgon stor hit (Ànnu) men det kanske Àndras nu nÀr EESL i Indien trÀder in pÄ scenen. Och det kanske Àr naturligare att ett land med sÄ pÄtagliga behov av kyla i en allt vÀrmare vÀrld Àr de som knuffar pÄ. De ser en marknad som Àr lÄngt ifrÄn försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen kÀnns det kul med tanke pÄ att jag försökte knuffa för det hÀr för mÄnga Är sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tÀnkte dÄ pÄ att vi i Sverige har avsevÀrt kunnande pÄ omrÄdena el, vÀrme och kylteknik. Kanske Àr det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom pÄverkas av att det Àr företag som tillhandahÄller effektiviseringsteknik som gÄr bÀst pÄ börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv