Den som har mest prylar vid sin död har vunnit.

Det är lite grovt uttryckt den huvudregel vi lever efter med vår vilja att ha ständig tilväxt. Högst BNP (Bruttonationalprodukt) är bäst!

Men det finns de som både tycker och lever annorlunda. Det mest tydliga exemplet är Bhutan som har infört GNH (Gross National Happiness, Bruttonationallycka) som mått på hur samhället mår. GNH är komponerat av 9 olika delar (där även materiella komponenter ingår):
1.  Psychological Well-being, 2.  Time Use, 3.  Community Vitality, 4.  Culture, 5.  Health, 6.  Education, 7.  Environmental Diversity, 8.  Living Standard, 9.  Governance

Det finns faktiskt likheter med de idéer som förekommer på närmare håll och som föranledde en rapport till president Sarkozy i fjol, författad av Joseph Stiglitz, Amartya Sen och Jean-Paul Fitoussi,

En likartad typ av budskap kommer från David Korten, professor i företagsekonomi och som har ett recept som bygger på mera lokala ekonomier. Han misstror också handelns betydelse för att skapa reellt välstånd.

Men med den välståndsidé vi lever med är det inte så konstigt att en framgångsrik företagsnisch idag är att hyra ut förråd så att vi kan ställa undan alla de prylar som vi inte längre har plats med hemma.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 slÀppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. FrÀmst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika mÄnga Är dÀr man successivt skÀrpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) Àr för att klara uppstÀllda klimatmÄl men Àven energisÀkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonlÀget sÄ Àr det vÀl si och sÄ med hörandet och förstÄelsen hos dem som makten haver.

SÀrskilt sade man att effektviseringen stÄr inför en skiljevÀg OCH att det fordras skarpare initiativ frÄn regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svĂ„rt att kĂ€mpa sig igenom all den text som produceras i Ă€mnet och för den som hellre lyssnar och tittar pĂ„ presentationer finns nu till all lycka möjligheten pĂ„ eceee’s sida dĂ€r man filmat inslag och gör tillgĂ€ngligt bilder frĂ„n ett seminarium om hur det gĂ„r i Europa. Det Ă€r Samuel Thomas och Elie Bellevrat, bĂ„da frĂ„n IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det Àr gratis att titta Àven om man inte Àr medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det sÄ finns det mÄnga andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer pÄ den hÀr sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv