Det är effektiviseringen som släpar efter

EUs Miljömyndighet, EEA, har kollat hur det går med de tre målsättningarna att minska utsläppen av koldioxid, öka andelen förnybar energi och öka effektiviseringen. De goda nyheterna är att inget land missar alla målen, men de dåliga är att särskilt effektiviseringen slirar. Det är bara Bulgarien (!), Frankrike, Danmark och Tyskland som har en chans att klara effektiviseringsmålet. Sverige ligger långt ned på listan (se tabell nedan).

I allt elände är det kanske en god nyhet att till och med EU-ordföranden, van Rompuy, nu efterlyser en strategi för hur man skall åtgärda befintlig byggnader och att han dessutom hänvisar till att detta skulle skapa två miljoner nya jobb:

....deep renovation of existing buildings has also the potential to stimulate innovation, to improve health and to create about two million new direct jobs in the Union by 2020.

image

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv