Det är långt mellan Norge och Malta

Eurostat har släppt sin statistik för elproduktion 2012 och den visar att det är förnybart som är på frammarsch medan kärnkraft och fossil är på tillbakagång.

EU ser ut att klara sitt 20%-mål för förnybar energi men spannet bland länderna är stort (se figur nedan). Norge toppar förstås medan Malta ligger långt ifrån på andra kanten.

Det finns en hel del siffror och för den som vill djupdyka i dem kan de laddas ned i Excel. En lite reservation dock för att solcellsproduktionen inte tycks vara tillgänglig (än) och att den ökat dramatiskt mellan 2010 och 2012. Det finns ingen anledning att tro att den vikit sedan.

image

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv