DN sparar ingen energi…

...på att öppna för kärnkraftsargumentation. Nu senast i en artikel om EU-ländernas energipolitik där vi kan läsa:

Den som trodde att kärnkraften är slut som viktig energikälla får tänka om. Den är här för att stanna…

En skrivning som mera tyder på alltför ytlig research av skribenten och förhållandet att pressen numera har för få resurser för att kunna täcka hela spektrat av fackämnen de behandlar. Skribenten kan vara en utmärkt reporter men saknar tillräcklig insikt om energifrågorna. Hur skall man annars tolka hans fundering:

Kärnkraften är trots allt ganska tillförlitlig. Dessutom är den miljövänlig – så länge allt fungerar och man glömmer omhändertagandet av radioaktivt material och risken för olyckor.

Det låter som den gamla historien om killen som föll från en skyskrapa och tyckte, när han passerade 39e våningen på väg ner, att “hittills har det gått bra”!

I artikeln skrivs också att:

Ett mindre antal reaktorer, främst i Tyskland, läggs ned under kommande år. Men det uppvägs till stor del av att fyra nya kärnkraftverk redan är i färd med att byggas i Slovakien, Frankrike och Finland. Därutöver planeras 17 anläggningar till, främst i Storbritannien och centraleuropeiska länder som Polen, Ungern, Litauen och Rumänien.

Och avrundar med att Tyskland med sin avveckling bygger fast sig i ett naturgasberoende från Ryssland. Men han missar dels att satsningarna på ny kärnkraft i Finland, Frankrike och Storbritannien är dokumenterat dåliga affärer och dels (kanske värre) att ett flertal av de andra reaktorplaner han hänvisar till innebär ett beroende av Ryssland (Rosatom) både teknologiskt, finansiellt och försörjningsmässigt. Vilket beroende är värst?

Men det hade blivit en längre artikel förstås och DN hade väl inte plats? Deras “Overton-fönster” vetter åt kärnkrafthållet.

Klandra inte spegeln om Du inte gillar bilden

Då och då kommer det kraftig kritik mot de energiscenarier som till exempel IEA publicerar i sina årliga skrifter. Som senast den här från en organisation som heter Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) och har skrivit en rapport med det klatschiga namnet “Off Track”.

The International Energy Agency has wrongly guided governments into decisions about oil, gas and coal use that are inconsistent with the long-term climate objectives of the Paris Agreement

Men är det sant? Är det IEA som vilseleder? Så här förklarar IEA hur scenarierna konstrueras (jämför med bild nedan)

- New Policies Scenario of the World Energy Outlook broadly serves as the IEA baseline scenario. It takes account of broad policy commitments and plans that have been announced by countries, including national pledges to reduce greenhouse-gas emissions and plans to phase out fossil-energy subsidies, even if the measures to implement these commitments have yet to be identified or announced.

- Current Policies Scenario assumes no changes in policies from the mid-point of the year of publication (previously called the Reference Scenario).

- 450 Scenario sets out an energy pathway consistent with the goal of limiting the global increase in temperature to 2°C by limiting concentration of greenhouse gases in the atmosphere to around 450 parts per million of CO2.

Två av de scenarier som presenteras är alltså reflexioner av vad som händer i världen och det som är på väg att hända till följd av de beslut som fattats i olika beslutsorgan (länder, samarbetsorganisationer mm). Det är bilder INTE rekommendationer!

Om vi inte gillar det vi ser måste vi kanske rätta till de egna anletsdragen. Men klandra inte spegeln!

 

Läs mer

Månadsindelade arkiv