Effektivisering är inte bara effektivt - det skapar välstånd

IEA har i sin WEO 2012 visat att energieffektivisering inte bara är ett sätt att spara energi och pengar. Det är också ett sätt att förbättra ekonomin, öka sysselsättningen, förbättra hälsotillståndet genom minskade luftföroreningar etc. Vi vet detta i princip men vi talar för lite om det. Därför är det bra att ett OECD-organ nu får sakerna på pränt. BNP skulle öka i världen som helhet men naturligtvis inte i länder som baserar sin ekonomi på produktion av fossilbränslen, se figur nedan.

Sydsvenska Dagbladet har upptäckt detta, märkligt nog inte som en följd av IEAs rapport utan från den som Världsbanken skrev om temperaturhöjningen på 4 grader. De argumenterar därför för miljösatsningar som ett sätt att få fart på en krisande ekonomi. Bättre sent än aldrig kan man tycka. wink

image

Esperanto för innovationer (BAT+)

Alla älskar innovationer men få talar om hur man skall få dem tiil stånd. En viktig förutsättning är att fostra marknaden genom olika slags initiativ (ofta ledda av staten) i det som på engelska kallas för “deployment programmes”. Vi har alla sett sådana programs positiva inverkan på kostnaderna där till exempel solkraft och vindkraft blivit dramatiskt billigare. Programmen kritiseras ofta av en viss typ av ekonomer som hävdar att ingreppen är “marknadsskadliga” och naturligtvis av dem som tjänar pengar på den gamla föråldrade tekniken. Men det är sånt man får stå ut med.

Ett internationellt forskningssamarbete (IDDRI), som visat att man inte bara kan klara utan även överträffa 2-gradersmålet genom att kicka igång mera “deployment” i internationellt samarbete, skriver i sin vägledning (policy brief) inför 2018:

The diffusion of key emerging low-carbon technologies should strongly accelerate. This requires an early scale-up of international collaboration on innovation and targeted policy incentives

IEA DSM University har samlat lite material om detta (med tonvikt på teknikupphandlingar) i “How to make the best technology even better, BAT becomes BAT+”. Där finns också en kortare skrift på samma tema.

Man skulle kunna hoppas att Sverige tog upp denna tråd när man är värd för CEM-mötet senare i år men det är nog att hoppas för mycket. Är det någonstans i världen som de “traditionella ekonomerna” har stort inflytande så är det hos oss.

 

Läs mer

Månadsindelade arkiv