Effektivisering motverkar fattigdom

Två miljarder människor saknar tillgång till el i den form vi känner den. Som två hål i väggen. Många tvingas att för belysning använda fotogen eller lampor med batterier. Lumina-projektet gör marknadsundersökningar i Kenya och kan visa att det kan innebära stora vinster att använda LED-lampor med uppladdningsbara batterier (se bild nedan), jämfört med glödlampor och torrbatterier.

image

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv