Effektiviseringsbranschen en boom (även) i USA.

Effektivisering är redan en omfattande, men underskattad och “osynlig” verksamhet. I USA är den tre gånger större än den konventionella energiindustrin säger en rapport från ACEEE. Men den viktigaste poängen är att den är extremt lönsam (se bild), har högre avkastning och lägre risk, samt att branschen har stor tillväxtpotential. Effektivisering skapar bl.a. omfattande sysselsättning vilket rapporten studerat noga.

Bedömningar av rapporten sätter också in effektivisering i ett strategiskt sammanhang som ett sätt att “köpa tid” för att utveckla förnybara energiresurser.

Branschen både i USA och på andra håll förtjänar uppenbarligen att tas på mera allvar men behöver också mogna och ta form t.ex. genom att funktionen effektivisering ‘produktifieras’.

 

image

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv