En energins oxymoron - Clean Coal

Ett populärt uttryck är “clean coal” och oftast associerat med teknik för koldioxidinfångning (CCS-teknik). Det finns många anledningar att önska att det lyckas men vare sig de tekniska eller ekonomiska svårigheterna skall underskattas. I Saskatchewan, Canada, har man haft de bästa förutsättningarna genom att kunna pumpa in koldioxiden i gamla olje- och gasfält för att sedan kunna utvinna mera av de varorna. Man skulle tjäna både på gungorna och karusellen. Projektet har dock stoppats efter att kostnaderna mer än fördubblats, från 1,7 miljarder dollar till 3,8 för en 450 MW anläggning. Värt att tänka på när IEA, EU, Vattenfall och andra gör projektioner av hur CCS-teknik skall lösa våra energiproblem. Effektivisering är väsentligt billigare!

Sedan kanske man borde byta benämning från Clean Coal till något mera passande? (Oxymoron: “sammanställning av motstridande ord”, enligt SAOL)

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv