En intressant teknikupphandling?

skulle man kunna tänka sig på området småskalig kraftvärme. Hembränd el (Hembrnt.pdf) från villapannan har uppmärksammats på flera håll och även svenska företag är inne på spåret. WADE har i sin nya rapport bl.a. tittat på hur många företag som tillverkar produkter för ändamålet (se nedan). En upphandling på området skulle behöva utvidgas till ett program som också tar upp frågor om hur “hemkraften” kan göras till godo på nätet, värdesättas, avräknas och prognoseras. Men vem skulle vilja hålla i detta? Knappast något av de etablerade företagen i el och värmesektorn!

image

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv