En julsaga

Det var en gång ett företag som ville ordna lite festligt till Jul för sina anställda. De kollade med en restaurang som gav dem ett jättefint erbjudande med stort smörgåsbord.
- Ni kan äta vad ni vill och så mycket ni vill. Ni kommer att bli både mätta och glada, sade de på restaurangen.
- Aldrig på tiden, sade de som anförtrotts att ordna jullunchen. Vi råkar veta att till jul äter tomtarna gröt, och vi vill inte vara sämre än riktiga tomtar! 2 Kilo gröt per person blir det.
- Jomen, sade restaurangen, det blir väldigt ensidigt. Både vad gäller smak och näringsinnehåll.
- Bah, fick de till svar, vadå smak - vadå näring? Här talar vi bukfylla och det skall vara billigt!

Hur det slutade är i skrivande stund inte bekant. Beställningen är ännu inte gjord. Kanske några ändå tyckte att mättnad kan kombineras med smak och vitaminer. Det ryktas att några i delegationen för tjänstemännens julfirande (tidigare känt under namnet “Kollegiet för utbetalandet av tjänstemännens löner”) fått tag på en kostcirkel och en kokbok.
———————————-

Det skall erkännas att julsagan inspirerats av den pågående diskussionen om man i EU bara skall ha ett mål för utsläpp av växthusgaser eller om detta skall kompletteras med mål också för förnybar energi och för energieffektivisering. EUs nya rapport om trender till 2050 visar klart att man med den existerande målsättningen kommer att klara de flesta just på grund av synergierna, men att det ser mycket blekare ut efter 2020. Ecofys har visat hur det fungerar.
————————

Och därmed är det dags att önska GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Vi hörs igen 2014!

 

Klandra inte spegeln om Du inte gillar bilden

Då och då kommer det kraftig kritik mot de energiscenarier som till exempel IEA publicerar i sina årliga skrifter. Som senast den här från en organisation som heter Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) och har skrivit en rapport med det klatschiga namnet “Off Track”.

The International Energy Agency has wrongly guided governments into decisions about oil, gas and coal use that are inconsistent with the long-term climate objectives of the Paris Agreement

Men är det sant? Är det IEA som vilseleder? Så här förklarar IEA hur scenarierna konstrueras (jämför med bild nedan)

- New Policies Scenario of the World Energy Outlook broadly serves as the IEA baseline scenario. It takes account of broad policy commitments and plans that have been announced by countries, including national pledges to reduce greenhouse-gas emissions and plans to phase out fossil-energy subsidies, even if the measures to implement these commitments have yet to be identified or announced.

- Current Policies Scenario assumes no changes in policies from the mid-point of the year of publication (previously called the Reference Scenario).

- 450 Scenario sets out an energy pathway consistent with the goal of limiting the global increase in temperature to 2°C by limiting concentration of greenhouse gases in the atmosphere to around 450 parts per million of CO2.

Två av de scenarier som presenteras är alltså reflexioner av vad som händer i världen och det som är på väg att hända till följd av de beslut som fattats i olika beslutsorgan (länder, samarbetsorganisationer mm). Det är bilder INTE rekommendationer!

Om vi inte gillar det vi ser måste vi kanske rätta till de egna anletsdragen. Men klandra inte spegeln!

 

Läs mer

Månadsindelade arkiv