Energi och (stor)makt

Den ryska gasen är inte bara en energiresurs utan också allt oftare ett instrument för att visa och bruka makt. Spelet om Gasledningen i Östersjön (North Stream) visar att flera länder uppfattar det latenta hotet - nu senast Lithauen.

Det är synd med tanke på att det som idag kallas Energy Charter bildades för att bidra till avspänning mellan väst och öst och till rättvisa spelregler bl.a för transit av gas. Det kallades för Lubbersinitiaitivet efter en Holländsk premiärminister som lanserade idén under det kalla krigets dagar. Ryssland har aldrig ratificerat avtalet och tycks föredra att ställa upp sina egna regler.

Nabucco-projektet med gastransit från Kaspiska havet via Georgien och Turkiet har lanserats som ett alternativ att undvika den direkta ryska intressesfären. Det är därför man höjer ögonbrynen när Gazprom skaffar sig majoritetsinflytande i den Turkiska gasindustrin.

Det är tydligt att spelet går vidare. Och lika tydligt att det mest verksamma motmedlet är en massiv insats på att effektivisera energianvändningen och minska gasbehovet.

Davos Ă€r inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump Äker till mötet i Davos och tar med sig en delegation pÄ 1500 personer. Den mest troliga förklaringen Àr att han hört att det finns gott om miljardÀrer pÄ plats och att han tror att det ett möte dÀr de vettlöst rika (fat cats) jÀmför hur rika de Àr.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje Ă„r presenteras nĂ„gra riktigt intressanta rapporter varav nĂ„gra handlar om energi och miljö. Euractiv berĂ€ttar om att nĂ„gra av de ledande storföretagen vĂ€ljer att visa upp att de satsar pĂ„ uthĂ„llig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras pÄ en rapport frÄn RE100 dÀr man visar att allt fler företag gör sÄdana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina ÄtgÀrder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas pÄ att till nÀsta Davosmöte nÄgon presenterar 100+ rapporten dÀr man ocksÄ tar med dessa företags satsningar pÄ effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv