Energieffektivitet kostar!

Ungefär så löd en slogan i en amerikansk bilannons i TV för några år sedan. I slow-motion ser man en stadsjeep krocka med en liten vanlig bil som knycklas ihop som ett krossat ägg. I bakgrunden hörs en typisk beslöjad manlig röst säga: “Energy efficiency has a price!”. Vilket får man lista ut själv, men det verkar inte behagligt. Nu kommer rekylen. Ford som satsat på SUVs (Sports Utility Vehicles) sparkar sin VD och sätter in en ny efter att ha förlorat miljontals dollar (1300 MUSD på ett halvår!) på en krympande marknad för bl.a. just stadsjeepar. Well, energy waste has a higher price!

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv