Energieffektivisering den glömda miljardindustrin

Energy efficiency is also the largest clean-tech market worth €720 billion globally in 2010 and growing annually by 10%.

säger the Coalition for Energy Savings i sin genomlysning av spelet om EUs målsättning för 2030.

De fortsätter med att visa på vad denna miljardindustri sparar:

By realising its cost-effective energy savings potentials, the EU would achieve over €239 bllion in annual net savings in 2030 and around €500 billion in 2050

Men det är klart det gäller inte i Sverige! Här lever vi nämligen i en perfekt marknadsekonomi där alla lönsamma åtgärder redan är genomförda. Men denna miljardindustri kan ju vara bra för andra länder. tongue rolleye

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv