Energiewende bygger på effektvisering

Det meddelar Tysklands “superminister” Sigmar Gabriel när förslaget antas av förbundsdagen. Ett förslag till energisparplan som baseras på formeln kunskap-stöd-krav (Informieren – Fördern – Fordern). Planen är lite mera utstofferad än det utkast som tidigare läckt men inget nytt sensationellt har tillkommit.

Till det som förtydligats är dock att det nu finns en överenskommelse mellan regeringen och representanter för den tyska industrin om hur de 500 nya industrinätverken skall skapas och fungera. Man skulle kunna säga att det innebär att energikartläggningar inte fastnar i bokhyllan när de väl är gjorda, men också att man aktiverar den delen av industrin som annars inte skulle berörts.

I sammanhanget har man också presenterat ett rapport om hur Energiewende framskrider på olika områden. Här syns både ambition och vad man uppnått (se figur nedan) vilket illustrerar varför man nu lägger mer ved på brasan (avsiktlig vits), man ligger helt enkelt efter planen.

Och det som man nu gör i Tyskland kommer att påverka Sverige också. Genom kravet att minska utsläppen av koldioxid (40%) kommer framförallt äldre kolkraft att behöva stängas. Vattenfall - det kanske är dags att göra som E.ON! Ni hade chansen med Uppdrag 2000 men det tåget har gått. Skapa ett nytt Uppdrag för effektvisering och förnybart!

image

Blockchain som nyttighet?

Som tidigare rapporterats så är “blockchain” just nu det som kittlar fantasin i energivärlden mest. Att det kan vara förödande för energisystemen har också noterats men förhoppningsvis gäller det mest i samband med de så kallade kryptovalutorna där ju syftet väsentligen är att sopa igen alla spår så att skumraskaffärer kan fortsätta ske i de mörkaste webhörnen.

För dem som har ärligare avsikter kanske instrumentet kan utvecklas till något nyttigt. IEA DSM-samarbetet visar i sitt senaste nyhetsbrev hur det skulle kunna se ut (se också bild nedan).

Läs mer

Månadsindelade arkiv