Energimyter avlivas

På vägen till Köpenhamn (COP 15 i december) kan man kolla in vad arrangörerna där vill att vi skall veta om uthållig energi. Särskilt där de avlivar tio vanliga energimyter.

1. Solceller är för dyra
2. Vindenergi är inte tillförlitlig
3. Havsenergi har ingen framtid
4. Kärnkraft är billig
5. Elbilar är långsamma och fula
6. Biobränsle förstör miljön
7. Jordbruksproduktionen måste vara biodynamisk
8. Byggnader måste bli kolsnåla (zero-carbon)
9. De mest effektiva kraftanläggningarna är stora
10. Vi måste ha mera hi-tech lösningar

Svaren finns på http://en.cop15.dk/news/view+news?newsid=577

Davos är inte bara “fat cats”

Det spekuleras varför Trump åker till mötet i Davos och tar med sig en delegation på 1500 personer. Den mest troliga förklaringen är att han hört att det finns gott om miljardärer på plats och att han tror att det ett möte där de vettlöst rika (fat cats) jämför hur rika de är.

Lyckligtvis det (inte det enda) de gör. Varje år presenteras några riktigt intressanta rapporter varav några handlar om energi och miljö. Euractiv berättar om att några av de ledande storföretagen väljer att visa upp att de satsar på uthållig energi “Multinationals line up to claim 100% green power label

Den baseras på en rapport från RE100 där man visar att allt fler företag gör sådana satsningar och (viktigast) vilka tankar de har bakom sina åtgärder. Intressant att se hur olika sektorer framskrider (se bild nedan).

Kan man hoppas på att till nästa Davosmöte någon presenterar 100+ rapporten där man också tar med dessa företags satsningar på effektvisering, dvs PLUS!? cheese

Läs mer

Månadsindelade arkiv