Energirådgivning i USA

Där har nyligen öppnats en ny websida för folk som specialiserat sig på hemmets energianvändning, “Home Energy Pros”. Den är rätt kul gjord och utgör ett sorts mellanting mellan Linkedin, Facebook och strukturerad chat. Prova på och se om ni kan få nya kontakter och/eller nya insikter!

Här är ett axplock på vilka diskussionsgrupper de har:

 Best Practices (Residential)
 INFRARED THERMOGRAPHY USERS
 Home Energy Ratings
 Hall of Shame
 Marketing Energy Efficiency
 Tools of the Trade
 What the Customer Wants
 Social Media and Energy Efficiency
 Building Performance Institute (BPI)
 Resale Value

Tänk bara på att de ibland använder lite udda enheter som t.ex. British Thermal Units per square foot. SI-systemet har ännu inte vunnit allmänt gehör. Men, sägs det, “They are going metric - inch by inch”. grin
Tills de nått ända fram kan man enhetsomvandla på nätet.

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv