Ett Atlas för effektivare energianvändning

Energy Charter som för en rätt blygsam och rent av tynande tillvaro har publicerat en hel del bra material om energieffektivisering. I fjol gjorde man en uppdatering av sitt Atlas för effektivare energianvändning och som täcker mer än 50 länder, främst i Europa. Vad de gör ifråga om stödåtgärder, lagstiftning, uppföljning, mm. Analysdelen är mest deskriptiv och ifråga om förslag till program(struktur) håller fortfarande det 10 år gamla originalet från Aarhus-konferensen bra som utgångspunkt.

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv