Ett steg framåt eller klackarna i backen?

Den Brittiska överenskommelsen mellan regeringen och Labour som presenterades på alla hjärtans dag har får olika mottaganden. Från översvallande beröm till småljummet konstaterande av fakta. I sak är den kort och innehåller tre punkter:

To seek a fair, strong, legally binding, global climate deal which limits temperature rises to below two degrees.
To work together, across party lines, to agree carbon budgets, in accordance with the Climate Change Act.
To accelerate the transition to a competitive, energy efficient low-carbon economy and to end the use of unabated coal for power generation.

Kritikerna säger att detta är bara ett annat sätt att säga vad som redan beslutats, men man pekar också på att det innebär att det inte finns någon väg tillbaka även om de så kallade EU-skeptikerna (läs EU-fienderna) skulle ha framgångar i nästa val.

Blockchain som nyttighet?

Som tidigare rapporterats så är “blockchain” just nu det som kittlar fantasin i energivärlden mest. Att det kan vara förödande för energisystemen har också noterats men förhoppningsvis gäller det mest i samband med de så kallade kryptovalutorna där ju syftet väsentligen är att sopa igen alla spår så att skumraskaffärer kan fortsätta ske i de mörkaste webhörnen.

För dem som har ärligare avsikter kanske instrumentet kan utvecklas till något nyttigt. IEA DSM-samarbetet visar i sitt senaste nyhetsbrev hur det skulle kunna se ut (se också bild nedan).

Läs mer

Månadsindelade arkiv