EU-ländernas energisparande är mest luftslott

Enligt EUs direktiv för effektivare energianvändning skulle länderna redovisa hur de skall spara 1,5% av energianvändningen årligen fram till 2020 (artikel 7). The Coalition for Energy Savings har nu granskat ländernas svar och funnit att de i allt väsentligt är påhitt och i bästa fall önsketänkande. Trovärdigheten är låg.

De har tittat på de redovisade planerna ur olika aspekter och funnit att Sveriges är medioker på två punkter och usel på en tredje vilket gör att vi kommer upp två poäng av sex möjliga (se bild nedan).

Kan den EU-avoghet som även flera stora etablerade partier redovisar i sin påståenden om att Bryssel bestämmer för mycket bottna i att de själva känner att de inte bemästrar ens det uppenbara att sätta energieffektvisering i främsta rummet för att främja välstånd, miljö och utveckling. Som man känner sig själv bedömer man andra?

 

image

Är blockchain något reellt eller bara ett magiskt ord?

I det som vi kallar DSM University har det nu under 4 års lopp producerats nästan 40 webinarier med material som finns inspelat och kan laddas ned med tillhörande publikationer och bilder. Ganska mycket kommer från svenska källor. Kolla gärna!

Men när man går igenom statistiken så finn det ett webinarium som slår alla rekord. Särskilt i nedladdningar och det är det som kallas “Peer-to-peer energy trading using blockchains ”.

Alla andra titlar laddas ned i sakta mak med en typisk ökning av 10-15% per halvår. Men inte det som handlar om blockchain där är vi nu uppe i över 500%! Det är klart att det är kul att ha hittat en vinnare men tanken att det kanske bara är en dagslända trycker på?!


Läs mer

Månadsindelade arkiv