EU-länder subventionerar kolindustrin

Det är svårt att tro att det händer överhuvudtaget, men nästan ännu svårare att tro att det skall upphöra 2010 som de säger i yttrandet över den senaste översynen. Tyskland, Spanien och Ungern har kostnader för kolproduktionen som är dubbelt så höga som världsmarknadspriset. Och därför subventioneras de! I Tyskland kallades denna subvention en gång i tiden “Jahrhundertvertrag” vilket antydde att det skulle upphöra vid senaste sekelskiftet.

Att EU anser att de inte skall riva i getingboet det om det bara är tre år kvar är dock mera försteåeligt, men en avveckling som berör åtminstone två stora länder i EU!??

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv