EU-länder subventionerar kolindustrin

Det är svårt att tro att det händer överhuvudtaget, men nästan ännu svårare att tro att det skall upphöra 2010 som de säger i yttrandet över den senaste översynen. Tyskland, Spanien och Ungern har kostnader för kolproduktionen som är dubbelt så höga som världsmarknadspriset. Och därför subventioneras de! I Tyskland kallades denna subvention en gång i tiden “Jahrhundertvertrag” vilket antydde att det skulle upphöra vid senaste sekelskiftet.

Att EU anser att de inte skall riva i getingboet det om det bara är tre år kvar är dock mera försteåeligt, men en avveckling som berör åtminstone två stora länder i EU!??

Domens dag är nära

Tisdagen den 28 november händer det! Näringsutskottet (ITRE) i EU-Parlamentet skall rösta om effektiviseringsdirektivet. Efter att ha gått igenom flera stormar, särskilt när ITRE-rapportören Gierek blandade ihop alla korten rejält, kan det landa hyfsat rätt ändå framgår det av Euractives artikel:

The new set of amendments indeed bears little similarity to Gierek’s previous drafts, as they now include a full 40% efficiency target, as well as binding national targets. Article 7 of the directive, which governs annual energy saving obligations on energy sales, is also beefed up in terms of obligations and timeframe.

Men sedan vet vi inte om de olika partigrupperna kan hålla ordning på allt. Bedömningar från dem som vet säger att det blir tight

image

Läs mer

Månadsindelade arkiv