Europas konkurrenskraft

Är ämnet för dagen på flera olika ställen. Business Europe har låtit sammanställa en intressant undersökning som förefaller lägga något annan tonvikt än den de själv med framgång torgfört, nämligen att Europa måste följa i USAs fotspår vad gäller skiffergas.

Jodå undersökningen sätter energin i fokus men främst energieffektivisering och förnybar energi. Deras lista över viktiga energåtgärder ser ut så här:

* Improvement of energy efficiency
* Support of opportunities in renewable technologies
* Development and expansion of grid infrastructure
* Investment in low carbon energy Technologies (including nuclear generation capacity)
* Completion of the Single Market Act in energy

Och deras överordnade strategi innehåller tre komponenter:

1. Understanding changing consumer behaviour, both in and outside Europe
2. Improving energy cost-competitiveness and energy efficiency
3. Capitalising on technology innovation and advanced manufacturing

När rapporten presenteras i Financial Times lyfter man fram en intressant aspekt på vad det är som säljs och vad det är kunderna vill ha, nämligen:

“there has also been a blurring of the old boundaries between manufacturing and services”. Here again, Europe scores highly. Some European industrials now make as much as half their revenues and profits not from producing things, but from providing services to their customers.

Moderna företag är energieffektiviseringsföretag som säljer nyttan kan man säga!

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv