EUs Teknikplan rullar vidare

Den strategiska energiteknikplanen (SET) håller på at tas fram och resultatet av en allmän konsultation har presenterats. Den kan inte sägas vara representativ men innehåller en del intressant vägledning. Det finns också en “expertprocess” som rullar parallellt med hearings och workshops och som även den ger lite intressanta uppslag.

Men ändå är hela SET-processen starkt “politiskt” influerad från olika intressenter. Bäst vore om den kunnat kombineras med EurEnDel, en Delphi-studie som är åtskilligt bättre underbyggd. De har bl.a tagit fram stommar till s.k roadmaps (se nedan).

image

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv