Fossil i kubik

Kina investerar 80M? i “brännbar is” (combustible ice), som får anses vara en sorts fossil i kubik. Resursen bedöms vara enormt stor, dubbelt så omfattande som världens tillgångar på kol, olja och naturgas! Och dyrt är det (c:a 8 gånnger mear än tarditionel naturgas), men man kan anta att läreffekterna också kan bli betydande och därmed sänka kostnaderna. Men det stora problemet är naturligtvis miljöhotet, både genom användningen och utvinninsgmetoderna.

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv