Fotografer om uthållighet

Jo vi vet att en bild säger mer än 1000 ord. Och visst syns detta tydligt när man ser bildspelet av de bilder som nominerats till årets Pictet-pris på temat “Tillväxt”. Min egen favorit, en bild från Hong Kong syns nedan. Visserligen en bra bit från miljonprogrammet men inte helt olikt?

Priset har instiftats av en Schweizisk bank Pictet & Cie och bildspelet rullas här. The Guardian rullar också en variant på bildspelet och har lite mer upplysande kommentarer till bilderna. För vi klarar oss inte helt utan ord…ändå!

image
Foto: Michael Wolf; aod #45, 2006, Hong Kong from the series Architecture of Density, 2005-2009

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv