IEA målar en möjlighet

IEA låter oss göra en tjuvtitt på årets World Energy Outlook för att ge lite råg i ryggen åt förhandlarna i Köpenhamn. Till att börja med konstaterar mann att utsläppen av växthusgaser i år minskar med 3% men det sker som en följd av ekonomins tillbakagång. Och det är ju good news and bad news på samma gång.

Men sedan visar man också på möjliga scenarier för att hålla utsläppen tillbaka. Chefen för IEA Mr Tanaka uppmanar i sammanhanget OECD-länderna till generositet för att klara teknikomställningar i U-länderna: ?In 2020 the energy sector in non-OECD countries would need to make $200 billion (?135bn) of extra investments in clean power, energy-efficiency measures in industry and buildings and next generation hybrid and electric vehicles,?

Man gör också en liten bild (se nedan) om hur klimatpolitiken kan komma att utformas i olika delar av världen till 2020. Få se om det kan liva upp sinnena en aning. Det är bra att IEA hejar på i alla fall.

image

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 släppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. Främst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika många år där man successivt skärpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) är för att klara uppställda klimatmål men även energisäkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonläget så är det väl si och så med hörandet och förståelsen hos dem som makten haver.

Särskilt sade man att effektviseringen står inför en skiljeväg OCH att det fordras skarpare initiativ från regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svårt att kämpa sig igenom all den text som produceras i ämnet och för den som hellre lyssnar och tittar på presentationer finns nu till all lycka möjligheten på eceee’s sida där man filmat inslag och gör tillgängligt bilder från ett seminarium om hur det går i Europa. Det är Samuel Thomas och Elie Bellevrat, båda från IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det är gratis att titta även om man inte är medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det så finns det många andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer på den här sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv