Holland(e) räddar Effektiviseringsdirektivet!?

La France favorable à un accord en première lecture ambitieux sur la directive efficacité énergétique.

Detta Franska uttalande, säger vissa bedömare, leder till att vi får ett direktiv som inte är helt urvattnat utan tvärtom har en hel del skarpa åtgärder såsom ökad renoveringstakt av byggnadsbeståndet och “vita certifikat” som innebär att energiföretagen aktiveras för att effektivisera.

Konsekvenserna blir att med en investering på 24 miljarder Euro per år kommer Europa att tjäna 44 miljarder per år och skapa 400 000 nya jobb. Det gamla ordstävet som säger att “när det regnar manna från himlen så har den fattige ingen sked” borde nog ändras till “när det regnar manna från himlen så blir den snåle ännu snålare”. Och det verkar som om finansminstrarna är de snålaste av dem alla.

Till motståndarna hör nämligen, säger bedömarna, finansministrarna i alla länder och vissa har varit mera envetna än andra. Till dem hör Tyskland vilket är ägnat att förvåna eftersom man rimligen i högre grad än andra länder behöver effektivisera för att klara av sitt beslut att skippa kärnkraften.

Sedan är kanske inte den nye franske presidenten, Hollande, så mycket inblandad i just den här frågan men visst har hans plats på scenen ändrat mångas sätt att se på hur ekonomin bäst utvecklas. Med snålhet eller med insatser.

Just nu ser det ut som om ett antal länder genom att rösta nej eller avstå kan blockera hela ärendet. Dessa länder är enligt uppgift Storbritannien, Tyskland, Spanien, Slovakien och Portugal. Det spekuleras emellertid om att De båda första kommer att ändra sig i sista minuten och då går det vägen. Dock inte hela vägen till 20% utan bara till 3/4 alltså 15%.

IEA höjer rösten men….

I slutet av 2017 slÀppte IEA en hel bunt rapporter om hur energi och klimatsituationen utvecklas. FrÀmst var det World Energy Outlook (WEO) och Energy Efficiency Market report som innehöll viktigt stoff.

Den senare var den femte i en serie under lika mÄnga Är dÀr man successivt skÀrpt budskapet om hur viktig energieffektiviseringen (se bild nedan) Àr för att klara uppstÀllda klimatmÄl men Àven energisÀkerhet, jobbutveckling, innovationer, industrins konkurrenskraft etc. etc. Men trots det högre tonlÀget sÄ Àr det vÀl si och sÄ med hörandet och förstÄelsen hos dem som makten haver.

SÀrskilt sade man att effektviseringen stÄr inför en skiljevÀg OCH att det fordras skarpare initiativ frÄn regeringar och myndigheter.

Nu kan det vara svĂ„rt att kĂ€mpa sig igenom all den text som produceras i Ă€mnet och för den som hellre lyssnar och tittar pĂ„ presentationer finns nu till all lycka möjligheten pĂ„ eceee’s sida dĂ€r man filmat inslag och gör tillgĂ€ngligt bilder frĂ„n ett seminarium om hur det gĂ„r i Europa. Det Ă€r Samuel Thomas och Elie Bellevrat, bĂ„da frĂ„n IEA, som presenterar marknadsrapporten och WEO.

Och det Àr gratis att titta Àven om man inte Àr medlem i eceee! Men om Du skulle vilja bli det sÄ finns det mÄnga andra fördelar med att bli med i Europas effektviseringsfamilj!

PS Observera att det finns en rad andra intressanta presentationer pÄ den hÀr sidan. Bonus!

Läs mer

Månadsindelade arkiv