How much is lagom - revisited.

Man har alltid raljerat med det svenska ordet lagom. Men det kanske är dags att göra det ordet till stolt exportvara precis som smorgasbord och ombudsman?

The Economist funderar över begreppet “good enough” i sitt senaste nummer efter att de noterat att det finns en stor efterfrågan för teknik som gör detsamma billigare istället för att göra mer för samma kostnad. De tar ett exempel från datorernas värld och de nya mikrodatorerna som gör det man behöver men skippar överflödsfunktionerna.

Är det ett paradigmskifte vi ser? Den pågående krisen kan naturligt fordra att man fokuserar på det väsentliga och blir mera lagom - eller skall vi säga effektivare - med energi till exempel! The Economist är fräcka nog att säga att “Less is Moore”, med en liten passning till begreppet Moores lag!

PS: Originalet “How much is enough” skrevs av Göran Bäckstrand och Lars Ingelstam för över 30 år sedan men har uppdaterats relativt nyligen.

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv