Innovationer önskas

Skulle man så här på Nationaldagen få önska sig lite svenska helylleinnovationer? Inte sådan där flashiga som John, Lars Magnus och Baltzar höll på med, som propellrar, telefoner och kanalslussar. Utan något mera nyttigt som går att packa i platta paket och sättas ihop med insexnyckel - typ Ingvar! Eller kanske som bröderna Richard och Maurice gjorde i USA (McDonalds alltså). Något som gör nödvändiga vardagsgrejor överkomliga på ett enkelt sätt för vanligt folk.

Just nu samlar IEA folk i Beijing för att diskutera innovationer men av allt att döma kommer de att fixera sig vid det som plingar och lyser mera än vid det som verkligen behövs och som de själva dokumenterat (se bild nedan).

Jo vi behöver de här häftiga grejorna också men vi behöver ett radikalt genombrott på området att tillhandahålla effektivisering ännu mer! Det finns säkert flera Ingvars där ute - KLIV FRAM (och var gärna svensk)!  wink

image

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv