Interaktiva energi och miljö-kartor

börjar dyka upp som hjälpmedel på webben. Häromdagen kunde vi här presentera en för solenergi. Under visst buller har ALCAN, ett Kanadensiskt aluminiumföretag, tillkännagivit att de låtit ta fram en sådan för att man skall kunna få överblick över växthusgaserna, utsläpp och åtgärder. En likartad produkt har tagits fram inom ramen för FN fast med mindre PR.

Vid ett första påseende verkar inte någon av de båda som skall visa växthusgaserna särskilt vassa. De kanske behöver utvecklas ytterligare. Den som JRC har gjort för solenergi är däremot ett föredöme.

En luftig Norgehistoria eller visionärt nytänkande?

Skall Norskt inrikesflyg i framtiden baseras på el “Norway aims for all short-haul flights 100% electric by 2040”?

Det finns substans bakom historien och den norska luftfartsmyndigheten har tagit några inledande steg och beställt ett prototypplan från Slovenien.

IFL Science (I fucking love Science) som ägnar sog åt att skriva populärvetenskapligt är inte helt säkra på att det kan funka och skriver “Electric Aircraft – The Future Of Aviation Or Just Wishful Thinking?

Men idag när alla tidningar luftar sin klimatångest och riktar den särskilt mot flygresorna kan detta vara något att ägna en eller ett par tankar. Inte minst för Sverige som nu rott hem en batterifabrik och som har traditioner inom flygindustrin. Glöm inte att SAS på norska tolkas som “Svenskt Allt Sammen”!  smile

Läs mer

Månadsindelade arkiv