Uthållig Internationell solidaritet

Uthållighet handlar ytterst om att om man inte skall bedriva rovdrift på jordens resurser. Vanligen tänker vi på att det är naturresurserna som vi skall värna, men naturligtvis gäller det även andra. Människor framför allt. I Råd och Rön nr 4 redovisar man hur ett antal av våra vanligaste leverantörer av datorer sköter sig i tillverkningen i låglöneländerna. Det är ingen munter läsning!

Vi gläds naturligtvis som konsumenter att våra hem blir alltmer utrustade med kraftfull elektronik som blir billigare för varje dag som går. Men någon betalar priset med sina liv och sin hälsa!
Skrivaren av dessa rader är åtminstone nöjd med att (av en slump) ha valt det mesta av sin datorutrustning från den leverantör som klarar sig bäst i Råd ochRöns redovisning, även om de inte är helt perfekta.

Och det är Hewlett Packard, “HP”, vilka skiljer sig klart från den sämsta som har det snarlika namnet “Packard Bell”.

Är Trigeneration på gång igen?

De nordiska länderna har varit föregångare när det gäller att utnyttja bränslen klokt i energiomvandlingen och kraftvärmen (cogeneration) är en framgångssaga. För något decennium sedan började man prata om ytterligare en variant nämligen trigeneration. Man skulle kunna få både el, värme och kyla ur en anläggning (se bild nedan).

Det har emellertid inte blivit någon stor hit (ännu) men det kanske ändras nu när EESL i Indien träder in på scenen. Och det kanske är naturligare att ett land med så påtagliga behov av kyla i en allt värmare värld är de som knuffar på. De ser en marknad som är långt ifrån försumbar:

a new $20 billion market that will include gas engines to produce cooling, heat and electricity to halve power costs for establishments like hotels, hospital and malls

Personligen känns det kul med tanke på att jag försökte knuffa för det här för många år sedan (http://fourfact.se/images/uploads/Energieffektivisering_pa_riktigt.pdf) och tänkte då på att vi i Sverige har avsevärt kunnande på områdena el, värme och kylteknik. Kanske är det dags nu?

Möjligen kan intresset dessutom påverkas av att det är företag som tillhandahåller effektiviseringsteknik som går bäst på börsen nuförtiden:

Efficiency drive
The outperformance is driven by companies involved in the provision of products, materials and services related to energy efficiency.

Läs mer

Månadsindelade arkiv