Uthållig Internationell solidaritet

Uthållighet handlar ytterst om att om man inte skall bedriva rovdrift på jordens resurser. Vanligen tänker vi på att det är naturresurserna som vi skall värna, men naturligtvis gäller det även andra. Människor framför allt. I Råd och Rön nr 4 redovisar man hur ett antal av våra vanligaste leverantörer av datorer sköter sig i tillverkningen i låglöneländerna. Det är ingen munter läsning!

Vi gläds naturligtvis som konsumenter att våra hem blir alltmer utrustade med kraftfull elektronik som blir billigare för varje dag som går. Men någon betalar priset med sina liv och sin hälsa!
Skrivaren av dessa rader är åtminstone nöjd med att (av en slump) ha valt det mesta av sin datorutrustning från den leverantör som klarar sig bäst i Råd ochRöns redovisning, även om de inte är helt perfekta.

Och det är Hewlett Packard, “HP”, vilka skiljer sig klart från den sämsta som har det snarlika namnet “Packard Bell”.

Domens dag är nära

Tisdagen den 28 november händer det! Näringsutskottet (ITRE) i EU-Parlamentet skall rösta om effektiviseringsdirektivet. Efter att ha gått igenom flera stormar, särskilt när ITRE-rapportören Gierek blandade ihop alla korten rejält, kan det landa hyfsat rätt ändå framgår det av Euractives artikel:

The new set of amendments indeed bears little similarity to Gierek’s previous drafts, as they now include a full 40% efficiency target, as well as binding national targets. Article 7 of the directive, which governs annual energy saving obligations on energy sales, is also beefed up in terms of obligations and timeframe.

Men sedan vet vi inte om de olika partigrupperna kan hålla ordning på allt. Bedömningar från dem som vet säger att det blir tight

image

Läs mer

Månadsindelade arkiv